Co se skrývá ve vašem šálku kávy?
Dlouho předtím, než si vychutnáte šálek dobré kávy, proběhne zajímavý vícestupňový proces.
Všechny stupně jsou důležité, mají svá vlastní tajemství a byly zdokonalovány po dobu několika let z generace na generaci.
Růst, zrání a sklizeň.
Všechno to začíná na plantáži. Na ní začíná přirozený cyklus, díky kterému semena rostou, až se z nich stanou dospělé rostliny, které mohou dosáhnout výšky až deset metrů. Sklizeň nastává každoročně, když jsou kávové třešně vyzrálé. Sklizeň je možno provést ručně – velmi kvalitní – nebo se provádí mechanizovaným procesem s následnou kontrolou kvality sebraných plodů.
Sušení a příprava.
Sklizené kávové třešně je potřeba připravit na další fázi. Slupka a dužina se odstraňují mokrou nebo suchou metodou. V závislosti na výběru procesu sušení bude mít káva své určité specifické vlastnosti a chutě.
Skladování a pražení.
Když přijde zelená káva, uskladní se, aby se zachovaly všechny její vlastnosti. Další fází je vlastní pražení, kdy káva získává svou charakteristickou chuť a vůni. Zrno je vystaveno vysokým teplotám, které mohou dosáhnout až 200 stupňům. Teplota a čas pražení jsou dva určující prvky pro získání té nejlepší vůně a chutě kávy a dále umožňují ocenit různý původ zrna.
Balení a distribuce.
Po upražení se káva balí do speciálních obalů s jednocestným ventilem. Po upražení by se měla káva nechat alespoň 14 dní odpočinout a dále se distribuuje mezi zákazníky.